"mintalah fatwa dari hatimu yang paling dalam. dalam ketenangan, jawapannya akan muncul." .:ezukama:.

Thursday, September 04, 2014

Memerlukan atau Terdesak

Jejak bertapak Ezu warkah 9/04/2014 09:29:00 AM

Pernah tak anda alami perasaan keliru untuk membuat pilihan?

Tatkala hati anda teguh dengan satu pilihan, tiba-tiba hadir pula pilihan lain yang membuatkan anda ragu-ragu dengan keputusan anda.
Hati menjadi bolak-balik. Fikiran pun menjadi tidak tenang.
Di kiri menyayangi anda, di kanan juga sama. Ah, pasti keliru untuk membuat pilihan kan?

Pilihan yang datang itu membawa dua tujuan. Sama ada yang datang itu sebenarnya pilihan yang tepat ataupun yang datang itu sebenarnya hadir untuk menguji kekuatan anda dan pilihan anda.

Pasti sedikit sebanyak hati kita merasa goyang kerana ini soal yang sangat besar, kerana separuh dari hidup kita bergantung kepada pilihan calon hidup yang yang tepat.

Padah membuat pilihan yang salah!
Jangan sampai tersalah orang dalam membuat pilihan teman hidup. Berkahwin dengan orang yang salah lebih memeritkan daripada tidak berkahwin sama sekali.
Kerana seumur hidup waktu kita terbuang bersama orang yang salah. Orang yang tidak akan dapat bersama kita  dalam mencipta bahagia.

Bagaimana ingin membuat pilihan yang tepat supaya kita tidak tersalah langkah?

1. Istikharahlah
Beristikharahlah dan mintalah petunjuk dari Allah kerana Dia lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita. Mohonlah pada Allah supaya hati kita dibimbing dan dihalakan pada orang yang betul tepat buat diri kita.

Petunjuk dari istikharah juga tidak semestinya berdasarkan mimpi sahaja. Ia boleh datang dalam pelbagai bentuk. Boleh jadi dalam bentuk ketenangan hati terhadapnya, dimudahkan urusan dengannya dan sebagainya.

Tapi istikharah juga kadangkala boleh menyebabkan hati semakin keliru

2. Dia mampu membimbing ke jalan yang lebih baik

Pilihlah insan yang mampu membawa anda menjadi insan yang lebih baik. Pilihlah insan yang mampu menegur anda untuk kebaikan dan mempunyai pegangan agama.
Jika ketua keluarga tidak mempunyai pegangan agama, pasti sukar baginya untuk mengemudi bahtera perkahwinan kan?

Sebolehnya, pilihlah yang tidak merokok.

3. Pilihlah orang yang mampu bersusah – payah dan berkongsi kesenangan bersama kita.

Bak kata orang tua, ‘mencari teman ketawa itu mudah,tetapi mencari teman menangis itu yang sukar’.

Fikirkan kembali adalah insan yang anda pilih itu sentiasa berada di sisi anda di saat anda susah mahupun senang.

Jika dia hanya mampu menjadi teman di kala anda senang, pastinya dia bukanlah pilihan yang terbaik.

4. Dia serius dalam perhubungan

Setiap hubungan pastinya mempunyai matlamat. Setiap perhubungan pastinya ingin diakhiri dengan perkahwinan.

Sekiranya dia tidak mempunyai matlamat yang jelas dan sekadar ingin bermain-main, dia bukanlah pilihan yang terbaik.

5. Dia mempunyai hubungan yang baik dengan keluarga anda
Berkahwin bukan sahaja bermakna kita bersatu dengan orang yang kita kahwini, malah kita juga bersatu dengan keluarganya.
Jika dia tidak mempunyai hubungan yang baik dengan keluarga kita terutamanya kedua ibu bapa kita, pastinya sesuatu hubungan itu akan menjadi sukar tanpa restu keluarga.
Jika dia tidak mempunyai usaha untuk menambat hati keluarga anda, lebih baik anda berfikir semula tentang pilihan yang anda lakukan.

6. Rasa tenang apabila berfikir tentangnya

Apabila mendengar namanya, hati terasa tenang. Apabila dia bersama anda, anda berasa selesa dan terasa waktu seperti tidak berjalan.

Ketika memikirkannya, anda pasti akan tersenyum. Itulah salah satu tanda yang dia adalah pilihan yang tepat.

Yang paling penting, tanyalah hati kecil anda. Apa yang terdetik di hati anda itulah sebenarnya pilihan anda kerana hati kita tak pernah menipu.
Buatlah pilihan yang bijak kerana tersalah mengorak langkah, kita mengkin akan menyesal di kemudian hari.

7. Istisyarah – meminta pendapat orang lain

Ramai diantara kita yang terlupa perkara yang satu ini, iaitu Istisyarah. Istisyarah adalah kita meminta pendapat orang lain.

Sebagai contoh, ibu bapa. Mengumpul maklumat dan pandangan pada situasi yang sedang kita hadapi. Dalam konteks kita sekarang, situasi mahu memilih pasangan.

Dengan bertanya mereka yang lebih berpengalaman seperti ibu bapa dan keluarga, atau yang mereka yang kita yakin (seperti ustaz), insyaaAllah mereka akan dapat memberikan pencerahan dan panduan kepada kita dalam membuat pilihan.

Bentangkan pilihan-pilihan yang ada, dan bincangkan pro dan kontra setiap pilihan. Dari situ kita menilai dan menimbang.

Penutup

Dalam soal ini, sangat penting untuk kita memperhalusi pilihan kita.

Saya bukan ingin menakut-nakut anda tentang perkahwinan, tetapi ada baiknya kita mengambil sedikit masa untuk membuat pilihan yang terbaik buat diri kita.
Biasanya, sebelum berumah tangga, kebanyakkan kita semua seakan terdesak untuk segera menikah. Tetapi, setelah berumah tangga, akan terasa hambar kerana semua keburukan sudah diketahui dan terbuka.

Memang tiada orang yang sempurna, tetapi kita semua mempunyai hak untuk menentukan siapa yang paling sesuai untuk kita. Kerana selepas perkahwinan, kita mesti merima setiap apa yang menjadi kekurangannya, sebagaimana kita menerima setiap kelebihannya.
Oleh itu jangan terlampau terburu-buru, bertenang dan buatlah keputusan dengan pertimbangan yang sesuai.

Yang paling penting adalah kita sentiasa menjaga dan memperbaiki diri sendiri dari masa ke semasa. Kerana lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, dan lelaki yang jahat adalah untuk perempuan yang jahat. Itu janji Allah terhadap hambaNya.


0 kata azimat:

 

UtuSan PerSenDiriAn Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review