"mintalah fatwa dari hatimu yang paling dalam. dalam ketenangan, jawapannya akan muncul." .:ezukama:.

Saturday, October 17, 2015

#keperhentiankekite.. Perhentian!!!

Jejak bertapak Ezu warkah 10/17/2015 04:13:00 PM 0 kata azimat
Backpacker

Pulau Perhentian
Carver Cove
10.10.15 - 12.10.15

Kota Bharu
Hanis Villa Hotel
12.10.15 - 13.10.15


Tempat penginapan..
We all dapat spesial rate..
Rezaki musafir..


Ni dekat wind mill perhentian kecil


Long Beach 
Tapi tak dapat nak tengok sotong bersidai sangat..
Sebab kami pelancong terakhir..
Kalo tak, memang cuci mata lah..

Area sini sepatutnya banyak kedai jual cenderahati.
Tapi sebahagiannya dah tutup..
Giliran diorang plak nak bercuti.. 


Di Marine Bay.. Eh, ye ke... Nanti nak edit balik kalo salah.. Mueheehe
Ikan ni, mesra alam bak kata fauzi..
Dia kena gigit kat bahu lah, jari lah..

Gua tak plak..
Ye lah, dia tu sado sangat.. Ikan pun geram!

Ni baru tengok ikan berkerumun..
Dia tau je bau makanan..

Haaaa!
Kami dapat tengok penyu!!!
Subhanallah!
Nia naik ke permukaan air amik udara!
Comel sangat..
Dapat juga kami menyelan tengok dia kat dasar tu..

Beware sape ada gatal2, tak yah selam lama2 sangat kat situ..
Gatal.. Rasa air dia pun lain macam..

Gua tak la minum.. Tapi instict hati..
Hakhak..
Gambar penyu xde..
Sebab bateri phone habis..


Aktiviti kenue
Jam 5pm - 7pm
Add on kami..
Bile2 masa je...
Bahagia!


Ni group backpacker kami..
Kami bukan couple..
Kami member seopis..
Harap maklum.


Gambar sebelum ke KB..
Dengan beach boy yang manis


Ade retis plak terselit kat pintu hotel ni..
Hahaha


Gambar dengan anak beliau yang comel!


Sementara ke KB tu, singgah beli ni..
Sedap kata ko!
Kalo singgah tu beli banyak2 terus ok!
Tak rugi pun!


Ni roti titab
Kat kopitiam kite yang masuk tv tu..
Kemain mahal dia punye tea o.. RM 2.. Kat besut baru RM50sen je!
Better p makan kat warung biasa je..

Kami balik ke lubuk dari KB

So far..
Trip kali ni memang terbaik..
Begpacker kan!
Jimat berbaloi..
Amik resort yang biasa je..
Nak tido je pun..
Aktiviti luar banyak..

Caver cover yang terbaik!
Makanan sedap
Ada bbq
Tempat yang sangat indah
Ngeri dah nak p mandi pantai PD!

hanis villa hotel yang terbaik!
Tempat yang bersih dan selesa
Makanan yang best
Lokasi sangat strategik
15 minit jalan kaki ke pasar siti khadijah
15 minit ke stadium
15 minit ke warung kopitiam kita
Berhadapan KPTM

Selamat bermusafir melihat kreatifnya Allah tu..
Walaupun muka gua sangat dayang senandung,
Semoga gua tak kufur nikmat..
Allah bagi keindahan sebelum tu,
Jadi allah uji dengan ujiannya selepas itu..

Sunblock tak pakai??
Kalo dari kol 10am - 3pm kat laut
Tadah plak muka tu dekat sang suria
Minum pulak bergelen2 air masin
Memang tak berkesan la sunblock tu....

 Kalo duduk pulau je, muka ok..
Tapi dah naik darat yang berjerebu tu
Dengan asap2 kenderaan lagi..
Memang rentung tahap 1 lah..

Pulau pethentian memang 1 tempat yang aku impikan sangat dari dulu..
Kirenye, aku sangat teruja dengan trip ni..
Ikot hati nak extend lagi..
Tapi duit berterbangan plak lama2..
Mihihihi.

Nikmatilah percutian anda disini..
Walau mahal, berbaloi2..

Selamat mengambara di bumi tuhan..

Friday, September 18, 2015

Sarang bersawang

Jejak bertapak Ezu warkah 9/18/2015 10:44:00 PM 0 kata azimat
Blog bersawang eh??
Ish... Ish... Ish...

Bizi sangat kot,
Hal dunia kan...

Nanti update lain...
Hahaha...

Malas nak menulis..

Sunday, July 05, 2015

entahlah!

Jejak bertapak Ezu warkah 7/05/2015 10:42:00 AM 0 kata azimat

byk benda berlaku
since akhir Mei,

aku yg mulanya fly ke kelantan
sekadar suka2 bercuti selama 4 hari
menemani k.aishah yg mpunyai kerja di sana.
dia bekerja,
aku keluar bjalan dgn sahabat yg memang menetap di sana.

hotel penginapan betul2 depan wakaf che ye
apa nama pun aku lupa
ke sana memang ingin berehat je sbenarnye. selebihnya jumpa k.izi,sahabat waktu utm dulu. then shopping..

well well well
aman bahagia brada jauh dr opis
tanpa fail dan tanpa org2 yg merunsingkan jiwa

ke pasar munduk,thai d seberang rantau panjang. eh, entah.. ye kot rantau panjang.. murah, memang murah. satu je yg aku nk cari. seluar jeans. kiriman seseorg yg mcm amar baharin kalo dia kurus. hahaha. tp, dasar perempuan kan. takkan nk cari jeans je.. amik la 5 helai selendang, 2 jubah. cukup lah.. aku bukan kaki gila shopping. bukan lah utk aku pun benda2 tu. utk org pseorangan. sedikit tabiat aku kalo pergi tempat org, aku beli kasut atau selipar. hari tu, beli kasut. merah hitam kau, mcm best je pakai kasut baru. dapat kasut masa hari ptama lg sampai.

k.izi yg duduk kelantan ni, dia ada kdai cool station dan gerai hot burger. laki bini ni student degree n master. yg pempuan master HR. yg la laki degree sivil engenieer. apa ada hal kan. rezeki berniaga lg banyak. kedai pun org jaga. diorg memang layan aku baik punye lah.. laki bini ok.. mak k.izi pun ok..mengalu2kan tetamu.. sebab tu, aku suka dtg kelantan. tenang sangat. semoga aku dapat suami yang ok dan tak menyusahkan hati.

second last day, aku dapat wasap dr kampun,
ibu jatoh. tak boleh bgerak. cakap dah merapu.
allah! tuhan je tahu masa tu.
tgk plak gambar ibu yang tenat sangat. libang libu rasa hati. nak nanges, tak keluar air mata. flight esok harinye plak. aku diam. dgn member yg p kelantan same2 pun aku tak bgtau.

sempat plak aku masak gulai ikan sembilang cili api kt umah diorg. teringin katanya. aduh.. layan je..

esoknye, aku blik. dlm kereta lepas fligh touch down, bru aku bgtau k.aishah ibu aku sakit. dia punye bising, buat aku gelak. aku ckp, aku tak ganggu kerja dia. aku taknak dia risau pasal aku. biarlah dia bkerja sampai habis. sambil bgtau tu, meleleh jgk la air mata.

then, pg jumaat aku ke opis. kreta aku pun kbtln letak kt opis. shah penyelamat aku. aku dah tak nampak org lain boleh bantu aku saat2 kritikal mcm tu. aku ajak shah p rumah wazir untuk amik air penawar. hati aku risau sgt pasal keadaan ibu.

aku drive balik. nenek,makngah,paksu n flmy dia rupanye najt follow aku. aku ckp kat makngah dgn nenek keadaan ibu. entah mana kekuatan yg ada, aku tak menagis pun. aku telan. sbb, aku seorang penangis tegar. lepas hantar shah balik opis, aku terus pecut ke RnR dengkil. setengah jam dari sendayan! memang 150-160 aku tekan. patot aku pelik kenape kreta bergegar2. highway pun besar kt plus tu. mane nak perasan.. sampai je rnr dengkil, trus ktorang gerak ke sabak..

sampai rumah, dlm kol 3. jgn cakap la keadaan rumah. mcm kapal pecah! hati aku sedih sgt dah.. org takde mak, mcm ni agaknye.. aku kemas sikit2 sambil tunggu waktu wad buka. jarak hospital dgn rumah, 5 minit je.. kucing2 aku pun kebulur semacam. bg makan dulu. kesian.

aku keluar rumah kol 4.25. sampai hospital, da boleh masuk. tercangak2 aku cari wad ibu. last2 jannah panggil aku. tgk je ibu, luluh sgt rasa hati. maintain je lg. kalo xkuat mau meleleh2 air mata.. nenek pun da lain sgt muka dia. ha, tu lah. hari tu, hamun sangat mak aku tu. la ni sedih plak. eh, emo aku dbuatnye. lastnye, aku adik bradik dok luar wad. bsambang. jannah dgn dmamnye tu dok jg ibu. ksian betol adik2 aku ni.. rasa da nk berhenti kerja je. nk jaga diorg.. haila..

mlm tu, nenek, makngah dgn paksu balik n9. jannah jg ibu kt hospital. aku kt umah, mengemas. masak. mujur ibu boleh keluar esoknye. letih jgk nk berulang ke hospital. lelaki dok umah bukan tau nk kemas rumah. dia tau baran dia je.. menyampah plak aku.

malam ibu kt rumah tu, aku bgaduh dgn abah. aku ckp ape benda tah. dia  punya mengamuk sampai nk lempang aku. aku tak heran dah. kalo lempang aku,aku buat report je. cakap sikit pun tak boleh sampai naik2 suara kaki tangan. perangai tak ubah! jelek aku! aku tak heran. brg rumah pun aku yg beli, ada hati nk lempang aku! seharian aku diam tak cakap dgn dia. aku lg suka. menyusahkan aku ada. bukan menyenangkan aku. last2 dia bcakap jgk dgn aku. nak mintak tlg punye pasal kan.

since dari hari tu, aku berulang dr n9. penat, emosi, jgn ckp la. mgu ptama brulang, kreta aku kena sondol. bodoh sgt! sape pny keje tah! sampai2 je, aku terus p pasar. beli barang dapur.  aku tak perasan lg time balik. patotlah stereng lock ketat sgt. rupanya kreta kedepan sgt! sampai rumah, abah ajak p bwak ibu brubat.  naim bwk kreta aku.  sampai je tempat tu, naim bwk brg keluar dr bonet. aku tutup bonet rasa kasar semacam. skali tengok, meraung kau! dah la kena time2 mcm ni. nk pakai duit, penat. memang down giler lah. memang aku sumpah2 org tu. geram aku. sampai blobang. buta ke tak nampak kreta aku.
sakit betol hati ni. kreta aku tu lah segalanya pd aku. mujur boleh jalan, bonet pun boleh bukak.

minggu kedua, aku amik ibu dgn jannah bwak n9. boleh jgk berurut. 2x jgk dia berurut. atlest, adik bradik ibu pun ramai kt sini. sdara mara ada. dok sabak tu, sape nk bwak dia berurut. abah keje kt jeram. seminggu skali balik. nk harap ihsan sape. naim keje. jannah ada moto je. balik n9, bukan abah bg belanja ke, duit ke nak ubat ibu. pepandai aku lah nk korek duit. cukup seminggu, abah dtg amik ibu. aku angin je. entah knapa nk bwak balik sgt. dia bukan ada pun kt umah. melopong la ibu kt umah tu dgn jannah. sampai ke sudah, tak berurut langsung. aku pun malas da nk berulang ke sana. pepandai lah abah urus sendiri. bini dia. dia la tanggung. aku ckp byk kang, dikatanya aku bengkeng dia je. ha, biorlah. jd ape2 nanti dia tanggung. tanggungjawab dia sepatotnye uruskan ibu tu. tp, entah apelah dlm pikiran dia. adik2 pun bengang. gasak  la hai. raya nanti baru aku balik.

Thursday, June 18, 2015

aku jemu

Jejak bertapak Ezu warkah 6/18/2015 10:29:00 PM 1 kata azimat

kau tiada
saat aku berduka

kau tiada
saat aku memerlukan

kau tiada
saat aku goyah

kau tiada
saat aku derita

atas alasan apa lg
untuk aku terus
mengharap kau
bertakhta lg

pergilah

aku jemu

aku akan berjalan
tanpa sebarang harapan

Monday, May 25, 2015

Terima kasih sayang...

Jejak bertapak Ezu warkah 5/25/2015 01:36:00 PM 0 kata azimat
Rabb...

Alhamdulillah..
I got this from him..

Thanks a lots!


walaupun sekadar ferrero rocher..

hilang sebentar segala masalah
hilang juga segala kesedihan
hilang segala kesepian..
melampau!

Aku tak tahu,
ape erti pemberian ini..
takkan sekadar tolong bagikan duit kutu
ganjarannya sebegitu rupa..

sangat bertuah namanya..
haha..

semoga aku tidak hanyut dibuai perasaan..

kerana dia adalah insan dalam doaku
dia adalah insan dalam angan ku..
dia adalah insan yang aku tunggu..

Monday, May 11, 2015

Lirik

Jejak bertapak Ezu warkah 5/11/2015 06:08:00 PM 0 kata azimat

Aku cinta kamu
lebih dari hatiku mampu
pasti jiwa takkan bisa
hidup tanpa hadirnya kamu

sungguh dasyatnya
cintaku kepada kamu
aku mohon jangan pergi
menyiksaku dengan rindu

kita dua hati 
selamanya takkan terpisah
kau dan aku punya cinta
paling terindah di dunia

tiada yang biasa
mengisi ruang di hati
aku mohon jangan pergi
jiwa ini perlu kamu


Sunday, April 26, 2015

Nanar jiwa ku

Jejak bertapak Ezu warkah 4/26/2015 11:18:00 PM 0 kata azimat

Sepanjang 3 hari berkursus
Hati berbunga mekar
Umpama cinta berlagu rindu

Bagai sang kekasih
Berpisah hanya malam mjelma
Sedang siang
Memadu asmara tanpa penghalang.

Ya..
Aku terbuai tenang disisinya..
Jujur aku katakan hanya bahagia menguasai diri..

Walau tiada apa yg berlaku
Hanya duduk menemaninya berfikir
Memberi pandangan sekilas pandang
Aku tenang

Dia juga tenang seperti yg ku jangka..
Hilang bayangku darinya
Menjejaki umpama tidak mahu lepas
Pantang saja hilang aku pd pandangannya
Laju sahaja mulutnya mencari

Seawal pagi,
Pasti ada sahaja yg ingin ditanyakan.
Pastilah aku tidak betah berada ditempat lain.
Disisinya jua tempat ku..

Rabb,
Kenangan ini
Menjadikan aku nanar..
Sementelah dia umpama acuh dan tidak sahaja slpas bpisah..

Aku terlalu rindukan dia
Aku rindu pd ketenangan itu

Benar
Perempuan sering tsalah tafsir
Kebaikan dan keramahan lelaki
Dan
Aku benci rasa ini!
Aku benci!

Aku benci kasih yg bersemi!
Sedang dia?
Hilang dalam mimpi!

Monday, April 20, 2015

Rejab

Jejak bertapak Ezu warkah 4/20/2015 09:09:00 PM 0 kata azimat
Salam 2 rejab..
Alhamdulillah,
Td puasa 1 rejab..
Pose ganti.. Erghh..

Best puasa hr ni
Xtau nape..
Mgkin dia pun puase kot..
Hehe

1st puasa sjak ramadhan lalu..
Teruk kan!

Kemain mengantok..
Rasa nk tido je, xnk buka dah..
Tp buka jugak

Alhamdulillah..
Tengah telan nasi kerabu..
Jemput makan..


Sunday, April 19, 2015

Rindu

Jejak bertapak Ezu warkah 4/19/2015 08:57:00 PM 0 kata azimat
Rabb
Aku terlalu merindui dia..
Sangat rindu..
......

Thursday, April 02, 2015

pD

Jejak bertapak Ezu warkah 4/02/2015 09:21:00 AM 0 kata azimat
Menjalani hari yang mendatang..
Bukan semudah yang dijangka..
Bukan juga setenang yang dilihat..

Bukan mengeluh
Sengaja merenung kekurangan diri..

Rabb
Kuatkan semangat
Teguhkan iman..

Semoga aku tabah
Dalam menjalani segala ujian dan cabaran hidup




Sunday, March 29, 2015

Engkau

Jejak bertapak Ezu warkah 3/29/2015 10:32:00 PM 0 kata azimat

Lagu Potret

Terangi malam ku dengan syair indahmu
Menenun kasih dalam sepi yang terasing
Saat kau pergi lemas ku bila tiadamu

Jauh terbawa lukisan hati mu
Hilang mencari di mana kau pergi
Tinggal aku menahan luka ini
Sampai harus ku pergi

Engkau bagaikan bintang-bintang di angkasa
Hanya mampu melihat kamu yang terbiar
Walaupun sakit walaupun pedih tak berdaya

Berjalan tenang menghampiri persisiran
Melakar namamu di sisi pasir pantai
Pastinya hilang tidak rasaku kepada mu

Jauh terbawa lukisan hati mu
Hilang mencari di mana kau pergi
Tinggal aku menahan luka ini
Sampai harus ku pergi

Jauh terbawa lukisan hati mu
Warna pelangi hiasan terindah
Hati ini tak akan terbahagi
Sampai harus ku pergi

Menuju aku kepada mu jadi satu
Meraih kasih kita

Wednesday, March 18, 2015

Target!

Jejak bertapak Ezu warkah 3/18/2015 08:50:00 PM 0 kata azimat

Lama2 keje ni,
Rasa penat betol..
Walaupun belum cecah 3series
Tapi, kemain letih..

Ni belum bkeluarga lg..
Belum ada anak2 lg..
Dgn seorang suami yg tak diketahui lg..

Penat keje ni..
Sign pencen umor 60!
Aku nak pencen umor 40 oii!
Aku tak nak pejabat dah..
Aduhai..

Target aku 10 tahun lg
1. Pencen umor 40tahun
2. Ada pendapatan sendiri
3. Surirumah sepenuh masa

Ok,
Doakan matlamat dan  impian aku tcapai..aminn..

Btw,
Cite2 aku dulu nak jd penjahit. Dok umah  je..sambil terima tempahan..duit pun tentu bkepuk2.. Tak payah nk punch card bgai..

Malangnye,
Sekarang ni menjahit pun x tau..
Emmm..

Sunday, March 15, 2015

I love u more

Jejak bertapak Ezu warkah 3/15/2015 08:59:00 PM 0 kata azimat

Kamu,

I just need u,
To be with u,
For the rest of my life..

In every breath,
Only ur name,
In every heart beat,
Just u in my dream.

Please sayang..

Please keeping me on ur life,
To making ur happinest
To caring ur love
To loving u more and more..

Its true..

Making solat taubat,
Then istikharah..

The answer,
Ist just not about dream,
Maybe,
About my heart feels..

Friday, February 27, 2015

lagu

Jejak bertapak Ezu warkah 2/27/2015 02:48:00 PM 0 kata azimat
Bila resah semuanya keranamu
Kadang gundah juga kerana kamu
Tapi mungkin kerinduan ini
Turut jua engkau rasai

Lafazkanlah kasih
Kalimah cinta
Lafazkanlah saja
Rindu itu milik kita

Kerana hati ini
Hanyalah buatmu
Setulus hatiku
Ku serah padamu

Oh kekasih
Kekasih janganlah kau pergi
Karana ku menyayangimu
Kerinduan ini hanyalah untuk mu

Percayakah kucinta padamu
Moga realiti
Bukannya mimpi


Tuesday, February 10, 2015

Tahniah ezukama!

Jejak bertapak Ezu warkah 2/10/2015 01:26:00 PM 0 kata azimat
Post cerita di dalam opis..

Nak share 1 cerita..

Mungkin best
Mungkin ok
Mungkin ape2 je la..

Jumaat lepas
Ada program opis..

Tempat luar opis
Semestinya..

Rupanya...
Dapat APC bulanan!
Sangatlah tak sangka..

Kite bukan layak mana pun..
Tapi memang ada yang tak layak yang dapat..

awat la huduh benor aku time ni..



Sunday, February 01, 2015

Lirik juga

Jejak bertapak Ezu warkah 2/01/2015 08:50:00 PM 0 kata azimat
Oh Tuhan berikanlah aku
Kekuatan menempuhi dugaan-Mu
Aku percaya ada hikmahnya
Di setiap dugaan yang ku terima

Andainya hatiku bersuara
Pastinya ia akan berkata
Cukuplah sayang aku tidak berdaya
Mengharungi segala sengsara

Berapa kali harus aku terluka
Barulah kan ku sedar
Cintaku tidak layak untuk dirinya
Mengapa masih aku setia di sisinya
Tidakku mengerti tidakku fahami

Seperti insan biasa aku ingin bahagia
Menyintai dan dicintai tiada duanya
Andai terlampau permintaanku ini
Maafkanlah kasih

Kursus awal tahun

Jejak bertapak Ezu warkah 2/01/2015 08:05:00 PM 0 kata azimat











Selamat aku dah kursus 4 hari..
Awal tahun dah berjalan ke negeri orang..
Tempat kursus yang aku teringin nak rasa..
Hahaha..

Bertolak jam 8 dari opis..
Dok dalam bus semacam tak selesa..
Orang lain terlelap, aku terkebil2..
Perut berkeroncong..

Sampai je kat rnr sebelum air keroh,
Bus berhenti untuk breakfast..
Aku amik pau ayam dengan hot dog n kopi..
Perut rasa x sedap..
Kepala dah berat..

Habis je makan, aku terus mual..
Terus cari toilet..
Pe lagi, muntah terus..
Entah ape yang aku rasa pun x tau..
Rasa nak cancel je p kursus...

Naik atas bus,
Aku muntah n muntah lagi..
Macam tak terkeluar semua..
Terpaksa berhenti kat rnr ape tah..
Tangan pun dah kena muntah
Mulut pun asyik nak muntah
Tak sempat sampai toilet muntah lagi..
Mujur ada plastik.. Kalo tak, muntah depan orang..hahaha..

Dah naik atas bus dah ok..
Aku alih tempat duduk, n duduk tegak..
Kurang sikit rasa..

Mungkin angin..
Cz hari sebelumnya, aku makan tengahari je..
Malam x makan walaupun perot berkeroncong..
Pagi xde plak breakfast kat kedai..
Tapi aku fah minum soya.. Xleh handle jugak rupenya..

Tak pernah2 dibuat macam tu..
Sekali dia buat, teruk jugak aku..

Sampai sana, aku dah semacam je..
Nak demam la, sejuk la..
Tak larat makan.. Telan pau yang dibungkus tadi n ubat.. Tido..
Gigih juga p kelas petang tu..sebab dah ok sikit..












Dapat plak group dengan pempuan tu..
Aku rasa nak nangis..
Tuhan betol2 uji aku hari tu..
Tak pe lah..aku cube je la..
At the end, memang group aku, paling corot sekali!
Entah ape2..
Dek banyak sangat arahan, tapi x tau nak buat tindakan yang mana..












Ye, aku dah nampak bos aku dalam kursus..
Nyata sangat..memang itulah dia sebenarnya..
Aku gelak je dalam hati..
Lantak kau la bos.. Sebab kau bos, kan..

Paling best,
Aku berjaya tawan gunung lambak..hahaha!
Kak liza dah pitam sebelum sampai cp1..
Aku dah risau, kot kena turun usung dia..
Mujur dia cepat sedar..

Dia dah sedar
Lepas kena urut, lepas kena tepuk belakang,
Laju je kedepan naik bukit..
Aku plak terpaksa suruh dia stop..
Sampai kena gelak dengan orang ikwas tu..
Dia kata, kan betol dia cakap malam tu,
Orang yang umur 35 keatas ni, lain macam stamina dia..

Aku dah gelak2 bergaduh dengan dia menidakkan..
Sebab dia dok pandang aku je malam tu..
Aku buat isyarat aku belum 35 n masih kuat..

Akhirnya, aku berjaya juga sampai..
Naik sempot jugak la..
Aku tengok dia elok je panjang gunung tu sambil minum air milo..
Hahaha!
Orang dah biasa hiking..
Aku biasa duduk je..
Lain..












Btw, ok ler jugak kursus tu..
Balik singgah ayer hitam..
Beli kerepek pisang, kuih cakar ayam dengan jenderam..
Cukup ler kan..

Nanti nak renew roadtax bulan 2..
Melopong plak xde duit kang..

Rindu plak kat suasana situ..
Emm..emm..emmm..



Bantuan banjir

Jejak bertapak Ezu warkah 2/01/2015 08:04:00 PM 0 kata azimat
Bulan januari tak de post rupenye..
Bizi tak terkira rasanya..

16 jan : ke Temerloh untuk hantar bantuan jabatan
20-21 jan : jadi juruaudit kat MPS
26-29 jan : kursus di ikwas

Makanya, memang malas la nak menaip..

Mari bercerita tentang diari pada 16 januari 2015 jumaat.












Seawal jam 7.30 pagi
Aku dah tercongok kat bus stop.
Menunggu untuk diambil..
Tak muncul2 sampai cair make up..
Kol 8 baru sampai..
Duduk plak dengan kakak tiri dalam 1 kereta..
Pandai kan depa..

Owh lupa..
Dari jabatan ada 3 kereta yang ikot.
2 kereta jabatan
1 kereta persendirian..
6 lelaki, 4 perempuan..

Barang yang kami bagi
Bantal, minyak masak dan goodies bag yang ada air kotak, roti n belon..
Tang belon tu, aku dah membebel..
Ada ke nak bagi belon kat bebudak tu..
Dah la tengah banjir.. Nak fun apenye..
Ape tah dalam pemikiran dia tu..

Sampai destinasi pertama..
Kampung yang aku tak ingat namanya..
Betol2 depan sungai..
Tepisah dengan jalan utama je..
Memang teruk sangat la keadaan kat situ..












Air naik separas bumbung..
Pokok2 dah warna kelabu..
Rumah pun warna kelabu..
Dah macam rumah pondok..
Barang2 memang habis kena buang..

Paling sedih, aku bagi goodies bag..
Kat sorang budak laki..
Mungkin dalam 4 tahun kot..
Dia tak nak..dia letak kat bawah kaki..
Entah ape yang dia sedih sangat tak tahulah..
Sampai tak terima pemberian orang..
Mungkin permainan dia hilang ke
Bantal busuk ke..
Adik2 dia yang lain ok je.. Berebut nak goodies tu..
Kesian..












Tempat ke dua
Ke mrs temerloh..
Bagi bantuan kat situ..
Opis tu tak naik air
Cume rumah staff ada yang terkena musibah..












Lepas tu,
Singgah rumah sorang pegawai ni..
Dok rehat sementara depa p solat jumaat..
Walaupun rumah mak mertua dia kena bah,
Tapi, dah dibersihkan..
Kesan air naik sampai betis aku jgk la..

Yang sadisnya,
Orang opis dia siap bawak makan lagi..
Opis aku, usung perut je la..
Malu..
Memang nampak sangat pergi tak merancang..

Kempat ke tiga
Kat kampung kuala kerau..
Yang tu, pun teruk jugak..












Barang banyak dibakar..
Nak basuh barang, air kecik..
Nak basuh kain, lumpur dah keras..
Memang kena mulakan hidup baru..












Hmmm..
Kalo ikot hati yang tak sado ni
Memang dah lama hujan turun..
Tapi, sabar je la jugak..

Baru area temerloh..
Kalau kat kuala krai, 
Mesti lagi teruk..
Macam manalah nak hadap situasi ni..

Semoga Allah bagi mereka kekuatan 
Dan semangat yang tek berpenghujung..
Aku tau,
Bukan mudah nak hadapi..
Tapi,
Aku harap,
Diorang tabah...


Wednesday, January 14, 2015

Bosan

Jejak bertapak Ezu warkah 1/14/2015 08:13:00 PM 0 kata azimat

Takde benda nak cerita dah..
Walaupun ada banyak benda nak cerita..

Takde idea nak memanipulasikan cerita..

Hidup seperti biasa
Kerja
Tido
Kerja
Tido

Entah..
Aku dah bosan rutin macam ni..
Sangat!

 

UtuSan PerSenDiriAn Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review